bvop Közadatkereső Közadatkereső

Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely: 2471 Baracska, Annamajor
Adószám: 11108944-2-51
Cégjegyzékszám: 07 09 003060

NÖVÉNYTERMESZTÉS

Társaságunk 1057 ha földterületen gazdálkodik.

Jellemezően 30-32 aranykoronás földekkel rendelkezünk, melyek tápanyagban kellően feltöltöttek és az elmúlt években eredményesen termesztett növényeink sok színűsége bizonyítja, hogy a terület kiválóan alkalmas növénytermesztésre. A szűk keretmetszetet viszont a csapadék hiánya okozza. 2005-től figyelve a csapadék mennyiséget azok eloszlását, illetve adott időszakra jellemző hőmérsékleteket, azt kell mondani, hogy nagyon szélsőséges.

 

Növénytermesztési ágazatunk főbb   termékei:

This is an example of a HTML caption with a link.

  • kukorica
  • búza
  • árpa
  • napraforgó
  • repce
  • borsó
  • tök
  • e növények mellett az állattenyésztés számára
     lucerna és hibridfü termesztése is folyik.

 

 

 

Kertészetről:

Az Annamajori Kft. a hagyományos szántóföldi növénytermesztés, valamint az állattenyésztés kiszolgálása mellett mindig foglalkozott valami kuriózumokkal. Így gyógynövény termesztés, illóolaj lepárlás, kardvirág hagyma előállítás, paradicsom, paprika, eper, saláta és egyéb levélzöldségek előállításával. Itt kell megemlíteni a napjainkban is jelentős árbevételt produkáló magas morfin tartalmú tokos mákot, valamint a spárgatök termesztést. Utóbbi növényünket 2008-ig 60 ha-os nagyságrendben termesztettük és rendelkezünk ezen mennyiség feldolgozására alkalmas az EU-s előírásoknak megfelelő zöldségfeldolgozóval. Két műszakban közel 50-50 fő elítélt foglalkoztatása mellett 500 tonna gyalult tököt állítottunk elő 1 kg-os kiszerelésben. Ez a mennyiség magyarországi felhasználás 25 %-a!

Öntözés fejlesztés:

A szélsőségek tompítására, mely jellemzően a csapadék hiányát jelenti csak az öntözés, illetve az öntözhető területek növelése lehet a megoldás. Szerencsére az öntözés-fejlesztésünket 2006-ban elkezdve, majd tovább bővítve olyan jogi háttér és törvényi feltételek voltak, amik lehetővé tették az öntöző kútjaink megfúrását és ezek engedélyezését. Sajnos napjainkban ugyanezt a beruházást a hatóságok már nem engedélyeznék. Kihasználva az akkori pályázati lehetőségeket az öntözés-fejlesztési beruházásra pályáztunk, (mely 140 millió forint értékben valósulna meg 56 millió forint vissza nem térítendő támogatással) nyertünk. A tervezési fázis befejeződött, és az elképzeléseink szerint 2011-ben megvalósítható a tározó medence, valamint az öntözés gépészete, így lehetőségünk nyílik jövőre az öntözés nyújtotta előnyök reális kihasználhatóságára.