Rólunk

az Annamajori Kft. főépülete

Az Annamajori Kft. gyökerei az 1950-es évekbe nyúlnak vissza, amikor a volt Dreher birtokon 70-80 fő elítélt foglalkoztatásával tulajdonképpen munkatábor jellegű tevékenység vette kezdetét.

1953. február 2-án alakult meg az Annamajori Célgazdaság, ekkor kezdődött meg a gazdaság fejlesztése.

Az 1970-es, 1980-as évekre a fogvatartotti létszám megközelítette a 2000 főt, a gazdaság tulajdonképpeni aranykora erre az időszakra tehető. Ekkor sikerült több olyan fejlesztést megvalósítani, amelyek révén jelentősen nőni tudott a gazdaság, bővültek a termelési kapacitások, jól működő kertészet és illóolaj lepárló került beszerzésre. Több „külső” vállalat részére történt bérmunka végzése, ilyen volt a FÉG, KÖFÉM, ZIM, IKARUSZ. Az 1990-es évek elején a rendszerváltást követően a gazdasági változások kedvezőtlen hatása miatt a célgazdaság nehéz helyzetbe került, az ipari bérmunka szinte teljesen megszűnt, drasztikusan csökkent a foglakoztatás, a kárpótlási folyamat eredményeképpen jelentős lett a területvesztés mértéke, csőd közeli helyzet alakult ki. A helyzet megoldására az Annamajori Célgazdaság jogutódjaként 1994-ben létrehozták az Annamajori Kft-t. A társaság 100 %-os állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka gyakorolja.

Az Annamajori Kft. alapítását követően jelentős strukturális változások következtek be. Az évek során tovább csökkent a termőterület, a bérbe vett szántóterületek bérleti jogának megszűnése miatt. Megszűnt, majd jelenleg újraindítás alatt áll a sertéshízlalás, lebontásra került az olajlepárló, stb.

Jelen időszakban társaságunk 1.057 ha szántóterülettel rendelkezik, ahol elsősorban hagyományos növénykultúrák, búza, kukorica, repce termesztése történik.

A terület ötödén lehetőség van öntözésre, ahova a víz biztosítása 200 méter mélységű kutakból kristályvíz minőségben történik. Rendelkezünk egy zöldség-feldolgozó üzemmel, ahol a magyarországi gyalult tök szükséglet harmadát tudjuk előállítani. Köszönhetően a 1206/2019. számú Kormányhatározattal összefüggő, elmaradott kistérségeket segítő projektben való részvételnek, a héj nélküli olajtök termesztés és feldolgozás szintén megjelent tevékenységeink között. Az előállított késztermékek boltok polcain, valamint sütőipari felhasználásban történő megjelenésével igyekszünk kihasználni annak lehetőségét, hogy ezen produktumok más ágazatainkban is helyet kapjanak. 300-as tehénlétszámú tehenészetünkben (szarvasmarha-tenyésztési telepünkön) napi 5.500-6.000 liter kiváló minőségű, sajt gyártás alapanyagául szolgáló tejet fejnek. 2012. május 30-án került átadásra a meglévő 4.000 m2-es ipari csarnokunk kétharmadának átalakításával, a kor minden igényének megfelelően kialakított új pékségünk. Az épület fennmaradó részében ipari bérmunka keretében display összeszerelés történik. Sütőipari tevékenységünk bővítése részeként 2014-ben a szegedi „Csillagbörtönben” is pékséget létesítettünk, így az ország fogvatartotti állományának nagyobb hányadát a belső ellátás keretében már az Annamajori Kft. sütödéi látják el friss pékáruval. Az üzemek kapacitása lehetővé teszi a külpiaci értékesítést is, így a termelés folyamatosan bővülő mértékben „külső” piacok felé irányul.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!