Növénytermesztés

Társaságunk 1057 ha földterületen gazdálkodik.

Jellemezően 30-32 aranykoronás földekkel rendelkezünk, melyek tápanyagban kellően feltöltöttek és az elmúlt években eredményesen termesztett növényeink sokszínűsége bizonyítja, hogy a terület kiválóan alkalmas növénytermesztésre. A gazdálkodás nehezen tervezhetőségét, viszont a csapadék hiánya okozza. 2005-től figyelve a csapadék mennyiséget azok eloszlását, illetve adott időszakra jellemző hőmérsékleteket, azt kell mondani, hogy nagyon szélsőséges. A csapadék évenkénti átlaga 450-550 mm.

Növénytermesztési ágazatunk főbb termékei

  • őszi káposztarepce
  • búza
  • kukorica
  • tritikálé
  • héj nélküli olajtök (tökmag)
  • vetőmag termesztés: lucerna, homoki zab, olajlen
  • e növények mellett az állattenyésztés számára silókukorica, rozs

szántóföld kukoricapalántákkal

A kertészetről

Az Annamajori Kft. a hagyományos szántóföldi növénytermesztés, valamint az állattenyésztés kiszolgálása mellett mindig foglalkozott kuriózumokkal. Így tevékenységeink között szerepelt már gyógynövény termesztés, illóolaj lepárlás, kardvirág hagyma előállítás, paradicsom, paprika, eper, saláta és egyéb levélzöldségek előállítása is. Itt kell megemlíteni a jelentős árbevételt produkáló magas morfin tartalmú tokos mákot, valamint a spárgatök termesztést. Utóbbi növényünket 2008-ig 60 ha nagyságrendben termesztettük és rendelkezünk ennek a mennyiségnek megfelelő, feldolgozásra alkalmas az EU-s előírásoknak megfelelő zöldségfeldolgozóval. 2020-ban új növényként a 1206/2019 korm. határozatnak megfelelően 40 ha földterületen héjnélküli olajtököt kezdtünk el termeszteni, amellyel egy időben a zöldségfeldolgozó üzemünk is átalakításra, felújításra került. Az olajtök termesztését komplett technológia beszerzésével valósítottuk meg, amely magában foglalja a betakarítás elvégzéséhez szükséges speciális eszközöket ( töktoló, tök kombájn) és a feldolgozás során alkalmazandó teljes eszköz és gép igényét is. Ezek segítségével és Sárkeresztúron kialakított feldolgozó üzemünkben csomagolt tökmagot, tökmagolajat, tökmag lisztet tudunk saját erőforrásaink igénybevételével előállítani.

Öntözés fejlesztés

A szélsőségek tompítására, mely jellemzően a csapadék hiányát jelenti csak az öntözés, illetve az öntözhető területek növelése lehet a megoldás. 2006. évben megkezdtük az öntözés fejlesztésünket, majd az öntözés-fejlesztési pályázati lehetőségeknek köszönhetően 56 millió forint vissza nem térítendő támogatással 140 millió forint értékű beruházást valósítottunk meg.

A tervezési fázis és a kivitelezés befejeződött. Az elképzeléseink szerint 2011-ben megvalósítottuk a tározó medence, valamint az öntözés gépészetének elkészítését, így lehetőségünk nyílt az öntözés nyújtotta előnyök reális kihasználására.

Pályázatunk eredménye, hogy napjainkban 210 ha területen ágyús öntözést alkalmazunk.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!