Oktatás

Az Annamajori Kft. alapfeladata a fogvatartottak minél nagyobb arányú foglalkoztatása, ellátása hasznos munkával. A menedzsment elkötelezett a munkáltatás fontosságának tekintetében. A téma prioritását mutatja az is, hogy a Kriminál Expón, egy előadás keretében foglalkoztunk ezzel a problémakörrel. Az elítélt populáció változását több szinten is mérni lehet, így látni kell azt is, hogy a megfelelő szaktudással, motivációval rendelkező fogvatartott egyre ritkább. S ez a tendencia folyamatosan romlik!

Ezen folyamatok megállítása, illetve reményeink szerinti megfordítása jelenleg csak egyféle elképzelés szerint lehet, ez pedig az oktatás. Az Annamajori Kft. a fogvatartottak oktatását, úgy az állattenyésztés, mint a pékség, illetve növénytermesztés, kertészet tekintetében már 1996. óta folytatja. Ezeket az igényeknek megfelelően lehet bővíteni, saját tevékenységi körünk szélesedéséből adódóan méhész képzést, kaptárak készítésére faipari munkás képzést, valamint útjaink karbantartásához zöldfelület karbantartó képzést a közeljövőben tervezünk indítani. A tanfolyamaink nagyon sikeresek ezt külső vizsgáztató tanárok, szakemberek véleménye alapján mondhatjuk. Nagyon nagy hangsúlyt fektet a Kft. vezetése a képzésekre, hiszen szinte csak így biztosítható adott munkahelyre a kellő szaktudással rendelkező fogvatartott. A betanított munkástól az OKJ-s képzésen keresztül az iskolaszerű képzésig szinte minden formája az oktatásnak kipróbálásra került. Ezen képzéseket munkaügyi központok, vagy állami pályázatok alapján végeztük, külső cégek bevonásával, illetve az Intézettel közös szervezésben is.

Úgy gondoljuk, hogy a Kft. területén található munkahelyek mind alkalmassá tehetők gyakorlati hellyé, hiszen jelenleg is azok, illetve rendelkezünk azon elméleti és gyakorlati szakember bázissal, akik az oktatásokat meg tudják tartani. Későbbiekben el tudnánk képzelni az Annamajori Kft.-t, mint oktatási centrumot, ahol a pék, gépi fejő, kertész végzettséget szerző fogvatartottak más BV. Intézetekbe is hasznos munkát tudnának végezni.

Az a véleményünk az oktatással kapcsolatban, hogy azon elítéltek, akik önként jelentkeznek tanfolyamainkra és a gyakorlati helyeinken bizonyítják rátermettségüket nagyon jó eséllyel tudnak a megszerzett tudással a szabadulásuk után is érvényesülni. Gondoljuk ezt azért is, mert a megszerzett gyakorlati tudásuk az itt töltött idő alatt készség szintjére is eljuthat és ennek következtében van visszajelzésünk jelenleg is civil pékségben, tehenészetben dolgozó nálunk végzett ”tanulóról”.

Az Annamajori Kft-nál dolgozó fogvatartottak 1996 óta különböző OKJ-s szakképzéseken vehetnek részt, mint például 

  • pék szakképzés
  • kertészeti képzés
  • gépi fejő

melynek eredményeként az elsajátított ismeretekről vizsgát tehetnek, oklevelet szerezhetnek.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!